Flygbiljett till Maribor

När man nämner staden Maribor för gemene man, möts man oftast av höjda ögonbryn och frågande blickar. Denna pärla, gömd i nordöstra Slovenien, har inte riktigt nått samma internationella renommé som sina europeiska syskon. Men för mig, var Maribor en stad av drömmar.

Det var en mörk och stormig kväll när jag satt i mitt hem, med endast skenet från en ensam lampa som sällskap. Jag bläddrade genom ett gammalt fotoalbum och stannade upp vid en bild av min farmor, ung och strålande, stående på en bro med den glittrande Drava-floden bakom sig. På baksidan stod det skrivet: ”Maribor, 1952”. Hennes ögon glittrade av samma äventyrslusta som jag kände inom mig. Jag bestämde mig då och där: Jag skulle besöka Maribor.

Dagen därpå satte jag mig vid datorn och började min sökning. Flygbiljetterna till Maribor var inte lätta att hitta. Staden har en mindre flygplats, och de flesta internationella resenärer landar i Ljubljana, Sloveniens huvudstad, för att sedan fortsätta till Maribor med bil eller tåg. Men jag ville ha den direkta känslan, den direkta länken till min farmors resa.

Efter timmars letande hittade jag en liten resebyrå som erbjöd direktflyg till Maribor. Jag bokade genast min biljett. Förväntan och spänning fyllde mitt hjärta. Jag skulle snart följa i min farmors fotspår.

Flygresan var en upplevelse i sig. Jag flög med ett mindre propellerplan, vilket gav en känsla av att resa tillbaka i tiden. När jag klev av planet i Maribor kändes det som att jag hade klivit in i en annan värld, en värld där modernitet och historia levde sida vid sida.

Mina dagar i Maribor var magiska. Jag vandrade genom dess charmiga gator, utforskade det gamla vinområdet och njöt av lokala delikatesser. Men höjdpunkten var när jag stod på samma bro där min farmor hade stått nästan 70 år tidigare. Drava-floden strömmade lika stolt och vacker som på fotot, och staden verkade ha bevarat sin själ genom åren.

Jag tänkte på flygbiljetten jag hade i min väska, och hur den lilla biten papper hade blivit min biljett till en resa genom tid och minnen. Den kopplade mig inte bara till en geografisk plats, utan till min familj, till min historia, och till drömmar jag inte ens visste att jag hade.

Min resa till Maribor lärde mig vikten av att uppskatta de mindre kända skatterna i vår värld, att förstå att varje plats, oavsett hur okänd eller undanskymd den må vara, bär på en historia, ett äventyr och en chans att förstå sig själv och sina rötter bättre. Och allt detta tack vare en flygbiljett till Maribor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top